Autisme / ASS

Er is geen eenduidige definitie of beschrijving van autisme, dit maakt zorgvuldig onderzoek belangrijk om een diagnose Autisme/ ASS te kunnen stellen. Een diagnose kan worden gesteld als uw kind moeite heeft met sociale interactie (met andere kinderen of met ouderen), goed communiceren lastig vindt, star is (of niet flexibel) in het denken en handelen en moeite heeft met het filteren van informatie.

ASS staat voor autismespectrumstoornissen. Dit is een verzamelterm en bevat naast de autistische stoornis (het klassiek autisme) ook PDD/NOS en het syndroom van Asperger. In Nederland gebruiken we bij diagnoses alleen nog de verzamelnaam ASS.

Together Psychologie verzorgt onderzoek naar ASS. Wij zijn echter geen in ASS gespecialiseerd bureau en bij zeer ernstige problematiek kunt u mogelijk beter terecht bij een bureau dat hier wel in is gespecialiseerd. In overige situaties helpen wij u graag. Wij zijn ervaren in het verzorgen van onderzoek naar ASS en medewerkers van Together Psychologie hebben ook ervaring met het (dagelijks) begeleiden van kinderen met ASS. Deze ervaring helpt in het onderzoek en is natuurlijk ook van belang voor een goede omgang met uw kind.

Bijzondere aandacht verdient ASS in combinatie met een hoge intelligentie. Enkele kenmerken van ASS zijn tevens karakteristiek voor een zeer begaafd kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sterk geheugen voor details, intensieve interesses, sensorische gevoeligheden of een asynchrone ontwikkeling. Dit bemoeilijkt de vaststelling van ASS maar ook van hoogbegaafdheid en dit leidt vaak tot problemen zoals een misdiagnose of een gemiste diagnose. Together Psychologie is gespecialiseerd in hoogbegaafdheid en wij zijn extra alert op deze combinatie. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Dubbel Bijzonder: hoogbegaafd en een gedragsstoornis’.

Werkwijze en inhoud

Een onderzoek naar ASS vereist maatwerk. Voorafgaand aan een onderzoek zullen we ons in uw situatie verdiepen, eventuele documentatie lezen en een telefonische voorbespreking met u hebben. Na deze pré-intake bekijken we welke van onze onderzoeksters het best bij uw hulpvraag of hulpvragen past. Deze onderzoekster gaat nog verder op uw situatie in en verzorgt een uitgebreide intake/ anamnese. Daarna wordt een opzet voor het onderzoek gemaakt en deze wordt met u afgestemd. Het is mogelijk dat ook observaties (op school en/of thuis) worden opgenomen in het onderzoek, dit wordt met u afgestemd.

Na het onderzoek ontvangt u een uitvoerige rapportage met gedegen analyses. We geven handelingsgericht advies en wij kunnen u doorverwijzen of zelf een behandeling verzorgen indien nodig.

In een nabespreking worden de rapportage, conclusies en het advies met u besproken. Als u later nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen, vanuit betrokkenheid en service staan we u graag te woord.

Kennis en ervaring

Together Psychologie bestaat uit een professioneel en ervaren team. Ons team bestaat uit hoog opgeleide psychologen en orthopedagogen, waardoor we voor gedragsproblemen altijd specifieke deskundigheid in huis hebben. Voor iedere stap in het proces hebben we specifieke kennis, van intake (brede deskundigheid), via testafname (deskundige begeleiding van uw kind) en rapportage (specialistische analyses, deskundig advies) tot nazorg. Kijk bij ‘Over ons’ voor een nadere kennismaking.

Benieuwd hoe wij kunnen helpen?

Met ruim 80 testlocaties verzorgen wij onderzoek in heel Nederland

Erkende kwaliteit door certificering en registraties