Intelligentie 

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor een IQ- of intelligentietest. Welke aanleiding je ook hebt, Together Psychologie kind en jeugd verzorgt een professionele afname en je ontvangt een advies op maat. Wij zijn deskundig in het afnemen en interpreteren van IQ-tests, dat is belangrijk want met de uitkomst worden vaak verstrekkende beslissingen genomen.

De WPPSI-IV-NL is een instrument om het intelligentieniveau bij kinderen van 3 tot 7 jaar in kaart te brengen. Alle subtests zijn ontwikkeld met een speels karakter passend bij de jonge leeftijd van deze kinderen. Together Psychologie heeft jarenlang ervaring met zowel de Engelstalige als de Nederlandstalige WPPSI-IV.

IQ-test voor iedere leeftijd

Er zijn goede intelligentietests voor alle leeftijden, van jonge kinderen tot senioren, met of zonder beperking. Neem contact met ons op voor overleg over de mogelijkheden en het best passende onderzoek.

  IQ test kind van 3, 4 of 5 jaar

  Al bij voorschoolse kinderen en in de ‘kleuterklassen’ kan de intelligentie worden gemeten. Een goed intelligentieonderzoek kan van belang zijn bij het nemen van belangrijke beslissingen, zoals de keuze voor een school of type onderwijs. Onze deskundigheid kan helpen een goed beeld te geven.

  IQ test kinderen van 6 tot en met 16 jaar

  Voor kinderen en jongeren van 6 jaar t/m 16 jaar zijn verschillende professionele instrumenten geschikt om de intelligentie te meten. Er zijn verschillende keuzes. Sommige instrumenten zijn meer geschikt voor het goed meten van een lagere intelligentie, andere juist bij een verwachte hoge(re) intelligentie. Er zijn ook instrumenten die geschikt zijn bij taalproblemen, zoals indien een kind of jongere geen of slechts beperkt Nederlands spreekt.

  Twijfel? U kunt altijd met ons contact opnemen voor overleg over het best passend testinstrument voor uw situatie.

  IQ test jongeren en volwassenen van 17 Jaar en ouder

  Ook als (jong) volwassene kun je bij ons terecht voor een professioneel intelligentieonderzoek. Een intelligentietest geeft gedegen informatie over het cognitief functioneren. Dit kan helpen bij het geven van richting voor bijvoorbeeld schoolkeuzes of studie-/ beroepskeuzes, maar ook als er meer klinische of zorggerichte vragen zijn.

  Voor het bepalen van welk testinstrument het meest geschikt is zijn er verschillende keuzes. Sommige tests zijn meer geschikt voor het goed meten van een lagere intelligentie, andere zijn juist meer geschikt bij een verwachte hoge(re) intelligentie. Er zijn ook instrumenten die geschikt zijn bij taalproblemen, zoals indien de Nederlandse taal een probleem is. 

  Overleg nodig? Je kunt altijd met ons contact opnemen voor een gesprek over het best passend testinstrument voor jouw situatie.

  IQ-test bij taalproblemen (alle leeftijden)

   IQ-test zonder gesproken taal

   Als gesproken taal een probleem is kan de intelligentie toch goed en betrouwbaar worden vastgesteld. Dit kan zijn bij een taal-handicap maar ook indien een persoon meertalig of anderstalig is opgegroeid of Indien een opvoeding Engelstalig is geweest raden we aan om gebruik te maken van een instrument in de Engelse taal (zie kader), als de opvoeding niet Nederlandstalig en niet Engelstalig is geweest raden we een test aan die zonder gebruik van taal kan worden afgenomen. 

   Over de mogelijkheden gaan we graag met je in overleg, neem hiervoor contact met ons op.

   IQ-test in de Engelse taal

   Together Psychologie beschikt over veel Engelstalig testmateriaal. Intelligentie wordt het beste gemeten in de ‘moederstaal’. Indien de achtergrond Engelstalig is kunnen we hiervoor gebruikmaken van Engelstalige instrumenten. Wij beschikken over Engelstalige IQ-tests voor alle leeftijden, van jonge kinderen tot en met volwassenen.

   Als zowel Nederlands als Engels een probleem zijn raden we een test aan die met handgebaren kan worden afgenomen, zie ‘IQ-test zonder gesproken taal’.

   Een Engelstalig onderzoek kan ook worden uitgebreid, hiervoor kunnen we gebruik maken van ander testmateriaal zoals voor persoonlijkheid, sociaal-emotioneel functioneren, executieve functies en/of aandacht en concentratie. Kijk op onze Engelstalige pagina voor meer informatie.

   English

   Unlock the true potential of your child—or even yourself—with a professional IQ-test in English, complemented by a comprehensive report available in both Dutch and English. Continue reading >

   Benieuwd hoe wij kunnen helpen?

   Goede en snelle service

   “Na uitgebreid zoeken uitgekomen bij Together Psychologie voor een second opinion bij mijn dochter in groep 8 met leerproblemen. Wij konden heel snel terecht. Dankzij de grote expertise die Together in huis heeft zijn wij er eindelijk achter waar de problemen met leren vandaan komen. En nog belangrijker: er zijn ons handvatten geboden om de leerproblemen te verminderen. … Kortom: goede en snelle service, korte lijnen en een zeer uitgebreid rapport. Ik zou iedereen Together Psychologie aanbevelen. Hartelijk dank!” Mw. B, huisarts te Rotterdam

   Goede inzichten voor de toekomst

   “Beste Marcel, hierbij willen we u en uw collega’s hartelijk bedanken dat we binnen zeer korte termijn terecht konden en de rapportage met spoed konden ontvangen. De school heeft het advies bijgesteld op grond van de rapportage. Hier zijn wij uiteraard heel erg blij mee. De rapportage biedt tevens inzichten voor de toekomst. Nogmaals hartelijk dank!” Rotterdam, Jet & Hero

   Uitstekende begeleiding

   "Dank voor de uitstekende begeleiding bij onze terugkeer uit Spanje. Tevens enorm bedankt voor de snelheid waarmee onze dochter de test kon afleggen en de plezierige vorm van samenwerking, zowel met onze dochter, als met ons.”
   Gaston Starreveld en Marisa Smid.

   Complimenten voor de kwaliteit

   “Complimenten voor de kwaliteit van uw rapportage, heel uitvoerig en heel helder. Ik werk zelf in het onderwijs en heb al vele rapportages gelezen, deze springt eruit. Nogmaals dank.” Mw. van Drie, Soesterberg

   Erkende kwaliteit door certificering en registraties