IQ-test

Together Psychologie is gespecialiseerd in het afnemen van IQ-tests bij vragen over leren en/of gedrag.

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor een IQ- of intelligentietest, zoals

 • vragen omtrent de cognitieve ontwikkeling,
 • leer-, gedrags- of ontwikkelingsproblemen waarbij dient te worden vastgesteld of deze gerelateerd zijn aan de capaciteiten van uw kind,
 • een mogelijke toelating tot het hoogbegaafden-onderwijs.

Welke aanleiding u ook heeft, Together Psychologie kind en jeugd verzorgt een professionele afname en u ontvangt een advies op maat. Wij bezitten hoge expertise in het afnemen en interpreteren van IQ-tests, dat is belangrijk want met de uitkomst worden vaak verstrekkende beslissingen genomen.

De WPPSI-IV-NL is een instrument om het intelligentieniveau bij kinderen van 3 tot 7 jaar in kaart te brengen. Alle subtests zijn ontwikkeld met een speels karakter passend bij de jonge leeftijd van deze kinderen. Together Psychologie heeft jarenlang ervaring met zowel de Engelstalige als de Nederlandstalige WPPSI-IV.

IQ-test voor iedere leeftijd

Er zijn goede intelligentietests voor alle leeftijden, van jonge kinderen tot senioren. Kijk voor meer informatie over onze mogelijkheden:

  IQ test kind van 3, 4 of 5 jaar

  Al bij voorschoolse kinderen en in de ‘kleuterklassen’ kan de intelligentie worden gemeten. Een goed intelligentieonderzoek kan van belang zijn bij het nemen van belangrijke beslissingen, zoals de keuze voor een school of type onderwijs. Onze deskundigheid kan helpen een goed beeld te geven.

  Bij kinderen vanaf 3 jaar kunnen wij de intelligentie betrouwbaar in kaart brengen. Wij gebruiken hiervoor professionele instrumenten zoals de WPPSI (vanaf 3 jaar), de Rakit-2 (vanaf 4 jaar) of de IDS-2 (vanaf 5 jaar).

  IQ test kinderen van 6 tot en met 16 jaar

  Voor kinderen en jongeren van 6 jaar t/m 16 jaar zijn verschillende professionele instrumenten geschikt om de intelligentie te meten. Wij gebruiken meestal de WISC-V-NL, onder meer door de vele analysemogelijkheden die deze test ons biedt. Een alternatief bijvoorbeeld bij taalproblemen, een verwachte lage of juist hoge intelligentie kan zijn de SON-R (leeftijdsbereik 6-40) of de IDS-2

  Twijfel? U kunt altijd met ons contact opnemen voor overleg over het best passend testinstrument voor uw situatie.

  IQ test jongeren en volwassenen van 17 Jaar en ouder

  Ook als (jong) volwassene kunt u bij ons terecht voor een professioneel intelligentieonderzoek. Wij meten de intelligentie meestal met behulp van de WAIS-IV NL. Deze intelligentietest geeft gedegen informatie die uitkomst kan bieden als inzicht in het cognitief functioneren gewenst is. Dit kan zowel bij klinische of zorg-gebonden vragen zijn maar ook om richting te geven aan school- of studiekeuzes of bij beroepsvraagstukken.

  IQ-test bij taalproblemen (alle leeftijden)

   IQ-test zonder gesproken taal: SON-R

   Als gesproken taal een probleem is kan de intelligentie toch goed worden vastgesteld. 

   Wij maken dan gebruik van de niet-verbale intelligentietest SON-R. De SON-test is in het bijzonder geschikt voor kinderen en volwassenen met problemen in de verbale communicatie. Dit kan gaan om een taal-handicap maar het instrument is ook geschikt voor personen die meertalig of anderstalig zijn opgegroeid. 

   IQ-test in de Engelse taal

   Internationale achtergrond? Together Psychologie beschikt over veel Engelstalig testmateriaal waaronder de IQ-tests WPPSI-IV, WISC-V en WAIS-IV. Een Engelstalig onderzoek kan worden uitgebreid met divers ander testmateriaal zoals voor persoonlijkheid, sociaal-emotioneel functioneren, executieve functies en/of aandacht en concentratie. Kijk op onze Engelstalige pagina voor meer informatie.

   Voor andere talen kunnen we gebruik maken van de hierboven genoemde tests die zelfs zonder woorden (met gebaren) afgenomen kunnen worden. 

   English

   Unlock the true potential of your child—or even yourself—with a professional IQ-test in English, complemented by a comprehensive report available in both Dutch and English. Continue reading >

   Benieuwd hoe wij kunnen helpen?

   Goede en snelle service

   “Na uitgebreid zoeken uitgekomen bij Together Psychologie voor een second opinion bij mijn dochter in groep 8 met leerproblemen. Wij konden heel snel terecht. Dankzij de grote expertise die Together in huis heeft zijn wij er eindelijk achter waar de problemen met leren vandaan komen. En nog belangrijker: er zijn ons handvatten geboden om de leerproblemen te verminderen. … Kortom: goede en snelle service, korte lijnen en een zeer uitgebreid rapport. Ik zou iedereen Together Psychologie aanbevelen. Hartelijk dank!” Mw. B, huisarts te Rotterdam

   Goede inzichten voor de toekomst

   “Beste Marcel, hierbij willen we u en uw collega’s hartelijk bedanken dat we binnen zeer korte termijn terecht konden en de rapportage met spoed konden ontvangen. De school heeft het advies bijgesteld op grond van de rapportage. Hier zijn wij uiteraard heel erg blij mee. De rapportage biedt tevens inzichten voor de toekomst. Nogmaals hartelijk dank!” Rotterdam, Jet & Hero

   Uitstekende begeleiding

   "Dank voor de uitstekende begeleiding bij onze terugkeer uit Spanje. Tevens enorm bedankt voor de snelheid waarmee onze dochter de test kon afleggen en de plezierige vorm van samenwerking, zowel met onze dochter, als met ons.”
   Gaston Starreveld en Marisa Smid.

   Complimenten voor de kwaliteit

   “Complimenten voor de kwaliteit van uw rapportage, heel uitvoerig en heel helder. Ik werk zelf in het onderwijs en heb al vele rapportages gelezen, deze springt eruit. Nogmaals dank.” Mw. van Drie, Soesterberg

   Erkende kwaliteit door certificering en registraties