SON-R

De Snijders-Oomen Niet-verbale intelligentietests, kortweg de SON-R tests, zijn intelligentietests die geschikt zijn voor kinderen en volwassen van tweeënhalf tot veertig jaar. De tests worden niet-verbaal genoemd omdat ze kunnen worden afgenomen zonder gesproken of geschreven taal te gebruiken. De tests zijn relatief ongevoelig voor cultuurverschillen.

Imre van Together Psychologie met de WISC-V-NL

De test is met name geschikt voor het vaststellen van de intelligentie bij personen die beperkt zijn in hun verbale communicatie zoals

  • personen die weinig Nederlands spreken
  • autistische personen
  • kinderen met ontwikkelingsachterstanden
  • doven en slechthorenden en
  • personen met taal- en spraakstoornissen.

De SON-R voor kinderen van 2,5 tot 7 jaar bestaat uit zes subtests die uit een reeks bestaan van veertien tot zeventien items die in moeilijkheid oplopen. Er zijn drie redeneertests en drie performale (visueel-ruimtelijke) tests.

De SON-R voor kinderen en volwassenen van 6 tot 40 jaar bestaat uit vier subtests met parallelle reeksen van twaalf of dertien items die in moeilijkheid oplopen. Er zijn twee redeneertests en twee performale tests.

Werkwijze

Voorafgaand aan het onderzoek houden wij met u een telefonisch intakegesprek waarin we uw situatie bespreken en maken we een afspraak voor het afnemen van de test. Hierna ontvangt u een bevestigingsmail en een toestemmingsformulier. Afname van de SON-R neemt 1 tot 2 uur in beslag, tijdens de afname is er ruimte voor pauzes waarin iets genuttigd kan worden.

Onze uitgebreide rapportage gaat in op uw specifieke vraag of vragen en bespreekt de resultaten van de test in relatie hiermee. Onze onderbouwde analyse leidt tot het advies op maat. U ontvangt van ons altijd een advies in begrijpelijke teksten en uitleg bij vaktermen.

Als alternatief voor de uitgebreide rapportage kunnen wij een ‘verkorte’ rapportage verzorgen die inzicht geeft in de intelligentie maar zonder specifiek advies. U ontvangt dan een nette rapportage met alle scores/ testresultaten – overzichtelijk weergegeven en toegelicht – en ook uitleg bij het behaalde testresultaat en een beschrijving van de testonderdelen, maar zonder verdere analyses en/of toelichting bij het advies. Deze IQ-scan is onze goedkoopste vorm van afname en rapportage.

De nabespreking is in de meeste gevallen telefonisch; indien er sprake is van een bijzondere situatie kan een persoonlijke afspraak worden gemaakt. Nazorg hoort bij onze service en u kunt altijd contact met ons opnemen voor aanvullend overleg of advies.

Kennis en ervaring

Together Psychologie bestaat uit een professioneel en ervaren team. Onze inhoudelijke kennis van het testmateriaal en kwaliteit bij het testen van kinderen, adolescenten en volwassenen draagt bij aan een optimaal testresultaat. De SON-R wordt veel gebruikt in situaties waarbij specifieke expertise wenselijk is. Denk aan medische situaties of klinische problematiek. Wij hebben deskundige ervaring in deze omgevingen.

De SON-R wordt afgenomen door een ervaren orthopedagoog of psycholoog die betrokken is bij uw vraag of vragen. Wij hebben veel ervaring maar soms is een situatie echt uniek; bij bijzonderheden kunnen wij altijd overleggen met een of meer collega’s zoals een gespecialiseerd psycholoog, orthopedagoog of onderwijskundige. Zo werken wij als team samen om u het beste van dienst te kunnen zijn.

Onder de indruk van de professionaliteit van het rapport en het gedetailleerde advies

“Het rapport was ontzettend behulpzaam in het maken van keuzes voor vervolgstappen. Alle professionals die we spreken zijn onder de indruk van de professionaliteit van het rapport en het gedetailleerde advies.” Familie van Leeuwen, Zeist

Complimenten voor de kwaliteit van uw rapportage

“Complimenten voor de kwaliteit van uw rapportage, heel uitvoerig en heel helder. Ik werk zelf in het onderwijs en heb al vele rapportages gelezen, deze springt er uit. Nogmaals dank.” Mw. van Drie, Soesterberg

Benieuwd hoe wij kunnen helpen?

Met ruim 80 testlocaties verzorgen wij onderzoek in heel Nederland

Erkende kwaliteit door certificering en registraties