NIO test / NIO toets

De NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau) wordt gebruikt voor het bepalen van het juiste niveau voor het Voortgezet Onderwijs. De NIO is een betrouwbaar alternatief voor de Cito-eindtoets en wordt daarom veel ingezet ter vervanging van de Citotoets of als second opinion. Aan de hand van de NIO test ontvangt u een onafhankelijk maar concreet schooladvies.

Verschil tussen Cito en NIO

Het verschil tussen de Cito Eindtoets en de NIO test is dat de Cito Eindtoets meet wat uw kind in 8 jaar onderwijs heeft geleerd (de feitelijke schoolprestaties) en de NIO test bepaalt wat uw kind ‘in huis heeft’ (de mogelijke schoolprestaties). De NIO is geschikt voor leerlingen in groep 8 en tevens voor leerlingen in klas 1, 2 of 3 van het voortgezet onderwijs.

Interview RTL

Together Psychologie (toen nog onder de naam De Testpsycholoog) werd door RTL Editie NL uitgenodigd om informatie te geven over de NIO test. Bekijk de video:

Werkwijze

De NIO is een test die u als school of ouder zelf dient te bekostigen. Ons tarief kent hierbij geen verrassingen; het is all-in, dat wil zeggen inclusief intake, testafname, rapportage en indien gewenst nabespreking.

In de rapportage bespreken we eventuele opvallende verschillen tussen de NIO-onderdelen en hierbij geven we advies. Bijvoorbeeld als uit de resultaten blijkt dat de mogelijkheden van een kind nog niet volledig benut blijken te zijn.

In de bijlage van de rapportage ontvangt u uitleg bij de NIO-scores, tabellen en grafiek zodat u het ‘statistische’ NIO-profiel beter begrijpt.

Afname van de NIO

Together Psychologie kan een NIO afname iedere dag verzorgen, op een van onze vaste locaties. De afname is in principe individueel, indien u meer kinderen tegelijk aan wilt melden neemt u dan contact met ons op.

De NIO test is géén IQ-test

Met de NIO test kan een IQ niet worden gemeten. Het is geen IQ-test. Als voorbeeld: lage scores (beneden de 55) en hoge (boven de 130) worden niet gegeven. De NIO is een multiple choice test waarmee onderwijsniveau (redelijk goed) kan worden gemeten.

De NIO en verschil verbaal en performaal (symbolisch)

Het interpreteren van verschillen tussen verbale en symbolische resultaten (V/P verschillen) is bij de NIO niet goed betrouwbaar. De NIO is als test hiervoor te beperkt. Grote verschillen kunnen wel indicatief zijn voor onderliggende problemen of mogelijkheden.

Een afname van de NIO wordt niet vergoed

De NIO is ontwikkeld voor het bepalen van het onderwijsniveau van een kind. Deze test is niet geschikt om klinische (ggz-) vragen te beantwoorden. Dit betekent dat de afname niet wordt vergoed door een gemeente, u dient het onderzoek zelf te betalen. Ons tarief voor een NIO-afname treft u op de tariefpagina.

Benieuwd hoe wij kunnen helpen?

Met ruim 80 testlocaties verzorgen wij onderzoek in heel Nederland

Erkende kwaliteit door certificering en registraties